08 Jul 8 olika varianter av negativt tänkande och 1 affirmation för att släppa taget
Vanemässigt negativt tänkande måste vara ett av de absolut största hindren för att åstadkomma positiva förändringar och det liv vi drömmer om.
Att ta kontrollen över våra tankar och att sluta vara ett offer för dem, är förmodligen en av de absolut viktigaste sakerna vi kan göra för oss själva, oavsett hur våra liv ser ut i övrigt.
Vid närmare betraktelse skulle jag vilja påstå att det är sinnessjukt hur vi tror på det vi tänker och låter oss styras av det, trots att det gör oss oroliga, ledsna, upprörda, ångestfyllda och till och med sjuka – när allt i själva verket bara är tankar och uppfattningar om “verkligheten” och inte verkligheten självt.
Det kan vara svårt att få syn på och bli medveten om sin egna negativa uppfattningar och föreställningar – det kan ha tagit oss många år att utveckla och förstärka tankar, tankebanor och mönster och de kan helt enkelt ha blivit en integrerad del av oss själva som vi har svårt att se – vi är “hemmablinda”. Och så undrar vi varför vi sitter fast.
Med negativitet menar jag här egentligen allt, som på något sätt hämmar, begränsar, vingklipper, nedslår, skapar oro eller ledsamhet – kort sagt allting som hindrar oss och vår livskraft från att expandera och flöda och att uppleva den sinnesro och kärlek som är vårt naturliga och grundläggande tillstånd.
Här följer åtta olika sätt som vi ofta är vanemässigt negativa på:
1. Vi anklagar
När vi anklagar någon annan innebär det att vi i själva verket gör någon annan till ansvarig för vårt liv eller vår situation och lämnar därmed ifrån oss makten över vår tillvaro.
I grund och botten är vi som vuxna dock sällan offer för någonting annat än våra egna begränsade föreställningar. Att anklaga och skylla på någon annan är en fingervisning om att vi sitter fast i vårt tänkande på något sätt och behöver se saken ur ett nytt perspektiv och från en ny nivå.
2. Vi klagar
När vi klagar på någonting så inbegriper det oftast att vi förväntar oss (även om det är omedvetet) att någon annan ska fixa situationen åt oss, vi tycker synd om oss själva och känner maktlöshet.
Istället kan vi fokusera på lösningen framför problemet och tänka på att vi oftast har något av följande alternativ: förändra saken/situationen, lämna den, acceptera den eller glömma den.
3. Vi skvallrar, kritiserar och dömer andra
Att använda sin verbala förmåga till att tala nedlåtande eller negativt om andra är att missbruka sina gåvor. Att försöka hålla tand för tunga, och tänka på att bara säga någonting om andra när det finns någonting positivt och konstruktivt att säga, kan vara en bra idé. Man kan tänka på om det är sant, snällt och nödvändigt att få det sagt. Att hålla truten kan vara en konst, men gör att orden väger tyngre när de väl tas i bruk.
Naturligtvis handlar det också om vad vi tänker. Det kan finnas anledning att fundera på om vi ofta kritiserar andra i huvudet, det är lika illa som att vara kritisk mot dig själv.
4. Vi kritiserar och dömer oss själva
Det kan vara bra att komma ihåg att vi förmodligen alltid gjort och gör så gott vi kan, utifrån de förutsättningar vi har vid en given tidpunkt, och att vi behöver ha tålamod med oss själva, precis på samma sätt som med ett barn som lär sig gå eller läsa eller cykla.
Vinnlägg dig alltid om att vara uppmuntrande gentemot dig själv och boosta dig själv på olika sätt – behandla dig själv som du vill att andra ska behandla dig. Att till exempel säga “vad dum jag är” – även om det bara är en “oskyldig” och/eller vanemässig kommentar går “fetbort” – ditt undermedvetna saknar förmåga till ironi och tar allting bokstavligt, så sluta föd och göd det med negativa föreställningar om dig själv.
5. Vi känner skuld och ånger – tycker att vi “borde, skulle och hade kunnat”
Vi kan svårligen ändra det som har varit och att älta det förflutna är enbart destruktivt och negativt. Vi kan däremot ändra hur vi ser på saken, kanske lära oss någonting av det och sedan lägga det bakom oss.
Har man problem med att släppa taget och fortätter att spela upp händelser och upplevelser så är det förmodligen en indikation på att det finns ett trauma – eller flera – och att man behöver göra någonting åt saken. Ett trauma betyder att någonting är oläkt och behöver inte vara stort och dramatiskt utifrån sett – det har också att göra med hur pass känsliga vi är och det som är traumatiskt för en behöver inte vara det för andra – ingen kan bestämma vad som är traumatiskt för någon annan helt enkelt.
Det finns många olika sätt att läka trauman idag, alltifrån olika slags energimetoder som till exempel EFT (Emotional Freedom Technique), TRE (Trauma Release Exercises) och shamanska ritualer till BACH-droppar och homeopatiska medel, etc. Bön och meditation och affirmationer/kraftord kan också vara vägar att gå. För en del kan det räcka med en metod, andra kanske behöver flera – eller alla.
6. Avund
Att vara avundsjuk på någon annan är att skicka signalen att vi saknar tilltro till att vi själva kan vara, få eller ha det som någon annan har, oavsett om det är en egenskap eller en faktisk sak.
När du ser eller hör någon som uttrycker eller besitter eller har någonting som du också vill, försök glädja dig istället eller åtminstone ta det med ro, och påminn dig om att om de kan, så betyder det att du också kan det – om det är vad du vill.
7. Vi tänker, uttrycker och fokuserar på vad vi inte vill istället för vad vi vill
“Inte” är en negation, och att använda ordet uttrycker därför per definition en form av negativitet, så försök istället hitta dess positiva motsvarighet. Alltså, istället för att säga “jag vill inte bli sjuk” kan du säga “jag vill vara frisk”, istället för “glöm inte att köpa morötter” kan du säga “kom ihåg att köpa morötter”.
Det undermedvetna saknar förmågan att uppfatta negationer och ordet “inte”, så när du säger att du “inte vill” någonting så uppfattar det undermedvetna det som att det är precis det du vill – och eftersom det undermedvetnas funktion dessutom bland annat är att verkställa de “order” som det får, är det en bra idé att bara lägga in sådana beställningar och programmeringar som man verkligen vill ha och se manifesteras.
8. Vi sväljer andras och samhällets så kallade sanningar, värderingar och föreställningar och gör dem till våra egna
Utmaningen att frigöra, distansera och sluta identifiera oss med hur vi tänker och att lägga in nya program är än större i och med att vi delar våra vanföreställningar med resten av världen. Den gängse västerländska världsbilden är ett slags kollektivt vansinne som egentligen bara sanktioneras av att så många är övertygade om samma sak.
En gång i tiden trodde man att man skulle trilla över kanten om man seglade västerut, att jorden var platt och när Kopernikus insåg att solen inte cirklade runt jorden höll han tyst till sin dödsbädd av rädsla för att bli avrättad för sin upptäckt.
Idag har vi andra “sanningar” som är så benhårt nedlagda i oss att de av oss som ifrågasätter dem anses udda eller “alternativa” – som till exempel den modern konventionella medicinens idé om att man kan bota en sjukdom genom att avlägsna symptomet – en föreställning som måste vara något av den mest korkade och livsfarliga trosuppfattningen som finns idag
Andra exempel på negativitet är att konstant tycka att man är för tjock för att man inte är trådsmal eller att tro att man är för gammal för att bryta upp en annan. Övertygelsen att pengar är bristvara och alltid tar slut och att det bara är hårt arbete som kan generera inkomst är andra och väldigt konkreta vanföreställningar som vi ofta får se förverkligade i våra liv.
Det går att ändra och förändra
Att bli av med negativt tänkande är självklart mycket mer än en kosmetisk akt – det är en djupgående process och många gånger ett långsiktigt arbete – och för att vara framgångsrik är det viktigt att vara vaksam, konsekvent och uthållig.
Om du menar allvar och verkligen vill utrota negativa tankar och tankemönster så sätt intentionen och börja med att bli medveten om och uppmärksam på hur du tänker.
Lär dig sedan att säga nej till de negativa tankarna, att sluta underhålla dem, och ersätt dem med positiva: varje gång du kommer på dig själv med att vara negativ på något sätt, sätt omedelbart stopp för dig själv och börja sedan direkt att tänka en positiv tanke – ersätt med en affirmation som du kan “älta” hur mycket och länge du vill eller behöver för att radera det negativa.
Du kan också använda en övergripande affirmation “jag släpper nu taget om alla tankar, tankeformer, tankemönster, idéer, ideal, föreställningar, uppfattningar, förutfattade meningar och övertygelser, förväntningar och allt annat som på något sätt är oförenligt med mitt högsta bästa och ett glädjerikt liv – och jag ersätter allt med dess positiva motsvarighet och positiv energi.”
Gör detta om och om igen, varje dag – ju mer tid och energi du lägger ner, desto snabbare får du resultat. Var dock beredd på att när du börjar den här processen kan det efter ett litet tag ofta upplevas som om allting blir värre – det vill säga, det kan kännas som om tankarna biter sig fast och det kan också hända saker i det yttre som avspeglar negativiteten. Kom då ihåg att det är ett kvitto på att det fungerar och att DET GÅR ÖVER – om du fortsätter och inte ger upp – det är det gamla som gör motstånd och inte ger sig utan strid.
Om du är bestämd och står fast och fortsätter framåt när det skakar lite i grundvalarna då det gamla ska ut och det nya ska in, så kommer du med tiden utveckla nya tankebanor och mönster och så småningom kommer du att se din nya inre värld reflekteras i din yttre. Gör det gärna till en sport och en rolig utmaning – så finns det ingen bortre gräns för hur lång du kan gå.
anonym
Posted at 18:09h, 08 Julyaha, nu förstår jag varför det känns tungt eller lite jobbigt precis efter att jag börjat affirmera.. det är ju för att det fungerar och för att det gamla ska ut! tack för den förklaringen! 🙂
Allis Tarot
Posted at 18:13h, 08 JulyJa, vad bra att du vet det nu – det är någonting som man inte pratar om så mycket.
Du kan om du vill använda affirmationer för att adressera det som känns tungt 🙂
Fortsätt framåt och lycka till, ge inte upp.
Värme/Allis
Carina
Posted at 19:40h, 08 JulyTack för allt set kloka fina du skriver ❤️
Jag pratade med dig för några månader sedan och fick kloka fina råd… Jag gjorde som du sa ang affirmationer för att “tappa” men sedan några veckor har de blivit en vana i bilen och saker ändras jag lovar 🙂 Känner igen det där ang lite “försämring” efter ett tag men det vänder!
Stor kram
Allis Tarot
Posted at 21:54h, 08 JulyVad roligt att höra att det händer grejer Carina, det glädjer mig – tack för att du berättar.
Stor kram ❤️
Jens
Posted at 21:40h, 09 JulyMycket bra skrivet och förklarat. Många aha-upplevelser för min del. Vi föds tydligen med en inbyggd funktion i vår tankevärld som ska hjälpa oss att vara försiktiga och observanta mot det som kan vara en fara för oss. Den egenskapen (inbyggda tankesättet) var menad att hjälpa oss grottmänniskor att överleva rovdjur på savannen. Idag är inte rovdjur något större fara för oss. Men funktionen finns kvar och genererar tankar och rädslor som inte alltid har med sanningen att göra.Utmaningen är att ifrågasätta sina tankar som blir till rädslor, oro och negativa tankar.
Vill tipsa om boken ” lyckofällan”. Stort tack!! 🙂 Jens
Allis Tarot
Posted at 22:42h, 09 JulyTack Jens för feedback och tips, härligt.
Allt gott/Allis