Mystik

Jag är mystiker – men vad är det egentligen?

En mystiker har haft eller har en egen inre, personlig och privat erfarenhet av och relation med detta någonting, större än det egna begränsade jaget, som kan gå under vilket namn som helst – eftersom det är just en subjektiv erfarenhet och upplevelse och inte en sak som det går att ta eller se på. Vissa kallar det för Gud, andra kallar det för Själen, Högre Kraft, Livet eller Universum.

Det spelar ingen roll vad det kallas, och det har ingenting med religion att göra egentligen, mer än att alla religioner har sitt ursprung i mystika upplevelser, som sedan tolkats – och vantolkats – av andra som saknat den egna direkta upplevelsen och erfarenheten – varpå det urartat som historien och dagens verklighet visar och som alla vet, till både det ena och det andra – religionskrig, bokstavstroende och fundamentalism – vilket allt är den totala motsatsen till sann mystik.

För en mystiker, för den som gör den här erfareheten, spelar det heller ingen roll om den direkta kontakten är övergående eller varaktig; från mötet med detta – vad det nu är eller kallas – går ingen oberörd. Kort eller långt så förändrar det en människa och hennes liv. Hon tror inte längre. Hon vet.

10358709_s Så var det och så är det för mig.

För ungefär tjugo år sen hade jag vad man kan kalla ett andligt uppvaknande. Det var inte en plötslig händelse utan skedde gradvis under en lite längre tid, som resultatet av en målmedveten strävan och hängivet arbete.

Jag började fyllas med ett inre ljus och en kraft jag inte tidigare haft tillgång till och ska man uttrycka det lite poetiskt kan man säga att det var som om det började gry i mitt inre, att solen gick upp. Det mörker som dolt min själ skingrades och jag fick kontakt med mitt sanna jag.

Det kan låta “flummigt” och framförallt abstrakt men det är för att orden och språket inte riktigt räcker till för att beskriva varken upplevelsen eller fenomenet, även om många försökt och fortsätter försöka. Det är därför de flesta mystiker pratar i paradoxer och liknelser och uttrycker sig i poesi, som till exempel den sufiske mystikern Rumi som många känner till.

Andra stora själar och kända mystiker genom historien är t.ex. Buddha, Jesus, Moder Teresa, Einstein, Martin Luther King Jr, Carl Gustav Jung och svensken Dag Hammarskjöld för att nämna bara några få.

Att vara mystiker behöver dock varken vara högtidligt eller storslaget, alla mystiker förändrar inte historiens förlopp på det iögonfallande och avgörande sätt de här själarna har gjort. De flesta mystiker lever och verkar i vardagen, utan åskådare och utan publik.

Avslutar med några rader från Tagore, en indisk författare och mystiker, som jag tycker passar här:

Kärleken är den enda verkligheten och inte blott en känsla. Det är den yttersta sanningen som återfinns i skapelsens hjärta.

(Love is the only reality and it is not a mere sentiment. It is the ultimate truth that lies in the heart of creation)

star

Gilla gärna min sida på Facebook så att du inte missar några blogginlägg i fortsättningen. star

Jag är utbildad numerolog med lång erfarenhet och tar emot för privata läsningar. Du kan läsa mer genom att klicka här – eller skicka ett mejl till ladycasha@ladycasha.com så tar vi det därifrån.

Varmt välkommen att höra av dig!

No Comments

Post A Comment