Vad vet vi egentligen?

Filmen “What the bleep do we know?” (länk till hela filmen längst ner i inlägget) har några år på nacken men är en klassiker och handlar om hur den nya vetenskapen och andligheten möts, hur den naturvetenskapliga forskningen med kvantfysiken i spetsen numera stöder och backar upp det som mystiker och visa män och kvinnor vetat i alla tider.

Marlee-Hug-SliderDet kan kanske verka lite torrt, men är djupt fascinerade – vi följer en deprimerad dövstum fotograf (spelad av Marlee Matlin) som upptäcker hur hon själv kan förändra sitt mående genom att ta kontroll över sina tankar.

Historien varvas med intervjuer av en samling forskare och filosofer och andliga lärare som alla lägger sin lilla bit till den stora bilden, samt exempel som illustrerar och förklarar.

synapse

Bland annat finns det en sekvens i slutet som handlar om hur peptider i kroppen är kopplade till våra känslor och hur det fungerar rent kemiskt/biologiskt som kan ge en riktig aha-upplevelse.

Jag såg den när den kom för cirka tio år sen. Den gjorde ett djupt intryck på mig och man kan säga att den kanske inte förändrade mitt liv, men definitivt la en hel del av det jag trodde, misstänkte och anade på plats och både sporrade och inspirerade mig.

Vadvetvi-egentligenomslag
Jag har alltid varit fascinerat av vetenskap – för mig är andligheten är inget flum utan en reell verkligheten och när forskningen nu kommer ikapp och börjar kunna påvisa hur det hänger ihop är jag inte förvånad men ändå förundrad över det mirakel som livet och universum är i all sin storslagenhet.

Tyvärr kan jag bara hitta den på engelska utan undertexter på nätet, men för den som är intresserad finns den att köpa på svensk dvd under sitt svenska namn Vad vet vi egentligen.

Har du inte sett filmen ännu så har du någonting att verkligen se fram emot.

 

3 Comments

Post A Comment